Duurzame Stoffen Guide

Duurzame Stoffen Guide

Duurzame stoffen guide

Ecovero, Lyocell, biologisch katoen, hennep en gerecycled polyester. Hoppa! Een handvol duurzame stoffen op je beeldscherm, maar wat weten we er eigenlijk vanaf? Waarom zijn deze stoffen duurzaam en hoe worden ze gemaakt? Duurzame stoffen worden op een bewuste en verantwoorde manier geproduceerd, waardoor het vervaardigen ervan minder negatieve impact – t.o.v. niet duurzame stoffen – heeft op het milieu.

Helaas komen er in het nieuws regelmatig negatieve berichten over duurzame kleding, stoffen en het productieproces naar buiten. Omdat wij een missie hebben – een duurzame en eerlijke collectie aanbieden en een stukje bewustwording creëren –, zoomen we in deze blog op de meest duurzame kledingstoffen in.

hout
Ecovero

Eén van onze favoriete stoffen is de duurzame variant van viscose, genaamd Ecovero. Dit fijne materiaal voelt zijdezacht aan, is ademend en heeft een subtiel glansje waardoor het een luxe uitstraling heeft. Het wordt gemaakt van hout dat afkomstig is uit natuurlijk gekweekte, gecertificeerde bossen in Europa. Tijdens het productieproces gaat het bedrijf dat deze stof produceert – Lenzing AG – ontzettend bewust te werk. Ze produceren namelijk in een gesloten systeem (closed loop) wat inhoudt dat bijna alle chemische stoffen die nodig zijn om de houtpulp te produceren opnieuw worden gebruikt. Daarbij wordt ook de toepassing van chloor vermeden en wordt er maar liefst 50% minder water en energie (t.o.v. de hoeveelheid die aan de productie van viscose te pas komt) verbruikt. Tot slot wordt de stof in Oostenrijk gefabriceerd. De productieomstandigheden zijn er door de strenge regelgeving daarom malen beter dan in de meeste ontwikkelingslanden.

Lyocell | Tencel

Een andere stof die je bij Wanderwood regelmatig in de kledingrekken tegenkomt, is Lyocell – ook wel bekend onder de merknaam Tencel. Duurzame merken gebruiken het vaak om zachte blouses, jurkjes met zijdeachtige glans en feestelijke tops van te produceren. De stof ademt, neemt vocht goed op en kreukt bovendien niet snel. Een kledingstuk van Lyocell meenemen in je koffer? Het komt er vrijwel zonder kreukels weer uit.

Lyocell wordt net als Ecovero door het bedrijf Lenzing, in een gesloten systeem, geproduceerd. Twijfel je tussen Ecovero en Lyocell? Het kleurbehoud van Ecovero is vele malen langer. Hierdoor blijft het kledingstuk nog langer mooi. 


Biologisch katoen

Bij het verbouwen van biologisch katoen worden er geen pesticiden en kunstmest gebruikt. Hierom heeft het vervaardigen van biologisch katoen veel minder impact op de aarde en de katoenboeren dan gewoon katoen. De katoenplanten worden door middel van vlinders beschermd tegen ongewenste insecten en ook tijdens de verwerking ervan worden chemicaliën vermeden. Biologisch katoen voldoet aan strikte kwalificaties waardoor het de bekendste certificering van biologische vezels – de Global Organic Textile Standard – mag dragen. 

Biologisch katoen is zachter en steviger dan conventioneel katoen en gaat daarom veel langer mee. Niet alleen goed voor de aarde, maar op de lange termijn dus ook voor je portemonnee.


Hennep 

Een van de meest duurzame kledingmaterialen? Hennep! Deze welbekende plant groeit twee keer zo snel als katoen, is oersterk en ventileert goed waardoor overmatig transpireren wordt tegengegaan. Tijdens het verbouwen van de plant zijn er bijna geen pesticiden nodig waardoor de toepassing van chemicaliën beperkt is. Hennep is bovendien geen dorstige plant: er is voor het verbouwen ervan veel minder water nodig t.o.v. katoenplanten. 


Heb jij een kledingstuk van hennep? Daar ga jij gegarandeerd veel plezier van hebben. Het materiaal is zowel slijtvast als sterk en voelt tegelijkertijd zacht en soepel aan. Een kledingstuk van hennep is om deze redenen een uitstekende toevoeging aan jouw duurzame garderobe.


Gerecycled polyester

Polyester is allesbehalve duurzaam. Het is een synthetische stof waarbij er tijdens de productie veel fossiele grondstoffen worden gewonnen. Maar, dan is er nu – en het komt steeds vaker voor – gerecycled polyester beschikbaar. Klinkt goed, want bestaand materiaal hergebruiken om het zo nieuw leven in te blazen, voorkomt verspilling waardoor het minder belastend is voor de aarde. Helaas gaat die vlieger in dit geval niet volledig op. Bij het wassen van (gerecycled) polyester komt er namelijk een enorme hoeveelheid plastic vrij wat bijdraagt aan de groeiende hoeveelheid plastic soep in de oceanen. 


Tip: wil jij een kledingstuk van polyester? Kies dan, wanneer je een duurzamere keus wilt maken, altijd voor gerecycled polyester en gebruik een speciale waszak – Guppyfriend - die voorkomt dat plastic microvezels je wasmachine verlaten en zo in de oceaan belanden.

linnen vlasveld
Linnen

We zijn er dol op. De heerlijk luchtige, comfortabele en duurzame stof linnen. Dit fijne materiaal met prachtige textuur en tijdloze uitstraling wordt gemaakt van de vlasplant. Maar liefst 85% van het linnen wordt geteeld in Europa waardoor het productieproces – dankzij de regelgeving - transparanter en duurzamer is. Samen met hennep is het een van de stoffen met de laagste ecologische voetafdruk. Dit komt doordat de vlasplant in zijn volledigheid wordt gebruikt. Er is hierdoor geen sprake van verspilling. Zo worden de zaden, beter bekend als lijnzaad, verwerkt in voedingsartikelen, cosmetica- en verzorgingsproducten. Van de linnenvezels worden de draden gesponnen, die vervolgens tot textiel worden verwerkt.

Bovendien is er voor de productie van linnen – t.o.v. katoen – veel minder land, water en energie nodig. Daarbij is ook de uitstoot, afkomstig van het transport, vele malen lager, omdat het in Europa wordt verbouwd. Kiezen tussen linnen of katoen? Linnen is dan de duurzaamste keus.


Duurzame kleding shoppen

Op een verantwoorde manier jouw kledingkast uitbreiden? Shop items van duurzame merken en denk bewust na wanneer je een aankoop doet. Het aanschaffen van tijdloze items zorgt ervoor dat je ze op oneindig veel manieren kunt stijlen en combineren. Daarbij zijn de kledingstukken vaak gemaakt van hoogwaardige materialen waardoor je ze – mits je ze goed verzorgd – jarenlang kunt koesteren.


Zou je graag meer weten over het verzorgen van jouw (duurzame) kleding? Lees dan ook de blog ‘Hoe blijft je duurzame kleding lang mooi?’

 

Let op: vanzelfsprekend komt er bij de productie van kleding altijd schadelijke uitstoot vrij. Deze heeft een negatieve invloed op de aarde. Om deze reden is het, ongeacht of je duurzame kleding koopt, altijd belangrijk om bewust te shoppen. Koop niet in overvloed, denk goed na voordat je een item aanschaft en voorkom zo miskopen. Kies voor items waar je echt helemaal weg van bent en die je voor een lange periode met veel plezier zult dragen, zodat jouw kledingconsumptie beperkt blijft.


Meer informatie 

Word jij vrolijk van onze blogs en ons duurzame assortiment met kleding, (woon)accessoires en verzorgingsproducten? Blijf je graag op de hoogte van onze nieuwste blogartikelen, collectie en andere leuke weetjes? Schrijf je dan in voor onze Earth Friendly Nieuwsbrief en/of volg ons via Instagram @wanderwood_denbosch.


Direct onze collectie met merken als Armedangels, Thinking Mu, Kings of Indigo en MAIUM bekijken? Breng dan een bezoek aan onze webshop. Liever in real life komen shoppen? Kom dan gezellig langs in onze winkel in Den Bosch. Je vindt ons in de bruisende Snellestraat op nummer 14.

Liefs Team Wanderwood

 

Tekst: Tekstatelier | Joyce van Vugt

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen