Greenwashing Exposed: Hoe bekende kledingmerken ons misleiden

Greenwashing Exposed: Hoe bekende kledingmerken ons misleiden

De Prijs van Duurzaamheid

Steeds vaker komen we kledingmerken en winkels tegen die zichzelf presenteren als duurzaam of 'streven' naar duurzaamheid. Maar waarom zijn ze nog niet volledig duurzaam? Waarom blijven ze vasthouden aan traditionele materialen zoals katoen en viscose, terwijl er milieuvriendelijkere alternatieven beschikbaar zijn? De belangrijkste drijfveer hierachter is geld. Duurzame materialen hebben vaak hogere productiekosten, wat resulteert in een hogere verkoopprijs.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de keuze van materialen. Het omvat ook de arbeidsomstandigheden en een eerlijke beloning van de mensen achter het product. Echte duurzame kledingmerken en winkels streven naar verandering in de mode-industrie en doen geen concessies. Ze zijn vastberaden om de standaard te verhogen en accepteren niet dat er nog steeds arbeiders onder slechte omstandigheden werken.

Het is belangrijk om kritisch te zijn en verder te kijken dan alleen de duurzaamheidsclaims van een merk. Echte duurzame merken gaan verder dan alleen duurzame materialen en zijn transparant over hun inzet voor zowel het milieu als de mensen die betrokken zijn bij het productieproces. Dus, laten we streven naar een mode-industrie waarin duurzaamheid de norm is en waarin we niet genoegen nemen met minder.

Bij WanderWood staan we voor échte duurzaamheid, omdat we weten dat compromisloosheid nodig is om positieve verandering teweeg te brengen.

Onze Missie

Bij WanderWood selecteren we duurzame kledingmerken die transparant zijn, alleen milieuvriendelijke materialen gebruiken en produceren onder eerlijke omstandigheden. We geloven dat het mogelijk is om zo een positieve impact te hebben op het milieu. We willen transparantie bieden en informeren, ervoor zorgen dat consumenten bewuste keuzes kunnen maken en niet verleid worden tot Greenwashing.

rating van ArmedAngels on Good on You

Beoordeling van GoodonYou over ArmedAngels

Onze merken publiceren jaarlijks hun duurzaamheidsrapport op hun website, zo kun jij zien hoe ze echt presteren in plaats van alleen maar duurzame claims te moeten geloven. Hier vind je een voorbeeld van zo'n rapport.

En weet: 100% duurzaamheid bestaat niet. Niks kopen is het meest duurzame wat je kan doen om een zo kleine mogelijke footprint achter te laten, maar dat is een illusie in deze tijd. Als je kleding wilt aanschaffen maak dan bewuste keuzes en kies voor kledingmerken en winkels die oprecht duurzaam handelen. In onze eerdere Blog gaven we je al 3 tips om Greenwashing te herkennen.

'The most sustainable option is being naked, we are number 2'

In deze blog willen we je graag enkele concrete voorbeelden geven van hoe greenwashing eruit kan zien bij kledingmerken en winkels.

TIP! Wil je weten hoe duurzaam een kledingmerk is, check dit dan op Good on You (tip: download de app) of kijk op Cosh.eco

 

Greenwashing, 3 bekende kledingmerken onthuld

1. Een recent voorbeeld is Patagonia, een geval van mogelijke greenwashing. Hoewel Patagonia bekendstaat als een merk dat zich inzet voor duurzaamheid, zijn er zorgen gerezen over de arbeidsomstandigheden bij sommige van hun leveranciers. Het feit dat werknemers in een Patagonia-leverancierfabriek in Sri Lanka hoge werkdruk ervaren en vaak meer dan 80 uur per week werken, roept vragen op over de arbeidspraktijken in de toeleveringsketen van het merk. Hoewel Patagonia aangeeft te streven naar het betalen van een 'leefbaar loon' aan alle mensen die hun kleding maken tegen 2025, blijkt uit het genoemde voorbeeld dat dit momenteel slechts in 40 procent van de fabrieken het geval is. lees verder...  

2. Primark positioneert zichzelf als duurzaam door middel van winkelcommunicatie en afbeeldingen van vrolijke katoenboeren en gerecyclede plastic flessen. Dit creëert de illusie dat het merk zich inzet voor duurzaamheid. Echter, bij een nadere inspectie van de producten die in de winkel worden aangeboden, valt op dat het merendeel van de kledingstukken behoort tot de categorie van Fast Fashion, met bijvoorbeeld T-shirts die worden verkocht voor slechts €5,-. Deze goedkope kledingstukken zijn vaak gemaakt van een minimale hoeveelheid gerecycled plastic, wat de duurzaamheidsclaim in twijfel trekt. Bovendien, wanneer je rondkijkt, zie je veel consumenten met tassen vol goedkope kleding die uiteindelijk snel op de afvalberg terechtkomen.

Tijdens het schrijven van deze blog heeft When_Sara_Smiles een aanklacht ingediend tegen Primark omtrent de winkelcommunicatie. Lees hier verder...

Primark greenwashing winkelcommunicatie

Winkelcommunicatie bij Primark

3. SHEIN, Wellicht de grootste en bekendste speler in de Fast Fashion-industrie heeft onlangs een "duurzame collectie" gelanceerd, genaamd evoluShein, met gerecycled polyester. Op het eerste gezicht lijkt dit een stap in de goede richting voor een modebedrijf dat wil verduurzamen. Maar is dit werkelijk de beste keuze? Helaas niet.

Polyester recyclen kan een gemakkelijke en goedkope manier lijken om duurzaamheid na te streven, maar het heeft zijn beperkingen. Polyester kan namelijk niet oneindig gerecycled worden, en er belanden altijd microplastics in het milieu. Daarnaast is er op de website van evoluShein geen duidelijke vermelding van het percentage gerecycled plastic in hun collectie. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op.

Om de duurzaamheid van de nieuwe evoluShein-collectie te beoordelen, moeten we ook kijken naar de rest van hun aanbod. Het merk produceert nog steeds grote hoeveelheden goedkope Fast Fashion, wat uiteindelijk op de kledingafvalberg terecht zal komen. Het is belangrijk om te beseffen dat een enkele "duurzame collectie" niet het volledige beeld van duurzaamheid bij een merk weergeeft. 
 

SHEIN on good on you

Beoordeling van GoodonYou over SHEIN.

 

Conclusie

Laten we kritisch blijven en niet zomaar genoegen nemen met vage duurzaamheidsclaims. Transparantie en eerlijkheid zijn essentieel om te bepalen of een merk daadwerkelijk duurzaam is. We moeten verder kijken dan oppervlakkige marketing en streven naar een mode-industrie die duurzaam is, van materialen tot arbeidsomstandigheden.

 

TIP! In onze volgende blog leggen we uit waarom viscose niet milieuvriendelijk is en wat voor het alternatief je hiervoor kunt nemen.

Heb jij een concreet voorbeeld van Greenwashing? Of wil je hier nog iets over delen? Laat hieronder een bericht achter.

Meer informatie

Ben jij na het lezen van deze blog overtuigd om echt duurzame kleding te kopen? Vind je het tof om op de hoogte te blijven van onze collectie, nieuwigheden in de winkel en andere leuke weetjes en feitjes op het gebied van duurzaam shoppen? Volg ons op Instagram @wanderwood_denbosch en/of schrijf je in voor de Earth Friendly Nieuwsbrief. 

Heb jij zin om gezellig bij ons in de winkel te komen rondsnuffelen, zodat jij wellicht tegen jouw favoriete nieuwe kledingstuk aanloopt? Je vindt ons in de Snellestraat op nummer 14 in de Bossche binnenstad. Liever direct – online – al een kijkje nemen? Breng dan nu een bezoek aan onze webshop.

Tot snel! Liefs Team Wanderwood 

Terug naar blog

Reactie plaatsen